• 14 ГРУ 18
    Декларація прав людини – основний документ  на  всі часи

    Декларація прав людини – основний документ на всі часи

    Цьогорічний Всеукраїнський тиждень права ювілейний. Ось уже десятиліття поспіль, починаючи з 2008 року, в Україні в ці дні активізується правопросвітницька діяльність органів юстиції, громадських активістів, правозахисників.

    Нинішній Всеукраїнський тиждень права особливий ще й тим, що  світова спільнота відзначає 70-річчя Загальної декларації прав людини – першого і  основного документа в історії людства, в якому чітко сформульовані положення про права людини.

    30 статей, які викристалізувалися в результаті роботи над кожним реченням кращих правників, політиків різних країн та національностей після Другої світової війни, стали основою для багатьох міжнародних документів, національних конституцій, інших законів, що гарантують права людини. Вона стала тим першоджерелом, з якого народжуються сучасні  документи, що гарантують права людей.

    Книга рекордів Гіннеса описує Декларацію як «найбільше перекладений документ» у світі. І це не випадково. Декларація послужила основою для двох обов’язкових пактів ООН про права людини: Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та Міжнародного Пакту про економічні, соціальні та культурні права. Принципи декларації викладені в міжнародних договорах, таких, як  Міжнародна Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, міжнародна Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, Конвенція Організації Об’єднаних Націй про права дитини, Конвенція Організації Об’єднаних Націй проти катувань, і багато інших.

    Інтерес до Декларації прав людини не зменшується, він – зростає, адже немає більшої цінності, ніж права людини.

    Права людини, їх захист, підвищення правової освіти громадян – ось три основоположні завдання, які покладаються на органи юстиції за важливим напрямом – правопросвітництво. Ми прагнемо максимально надавати громадянам інформацію про їхні права, навчити захищати свої права. Варто відзначити, що потужна хвиля інформаційної роботи, здійсненої під час реалізації загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» не була марною. Кожен напрям цієї роботи мав конкретне наповнення, за кожним сказаним словом – велика практична робота.

    Без сумніву, це важливо для сьогоднішнього етапу розвитку України, це посіяні зерна довіри до права  для молодого покоління, які зарясніють врожаями вже в недалекому майбутньому.

Поділитися публікацією