• 28 БЕР 19
    До 350-річчя підписання Глухівських статей

    До 350-річчя підписання Глухівських статей

    Тільки той народ, який вшановує своїх героїв, цікавиться минулим, може творити гідне майбутнє. 27-28 березня 2019 р. в актовій залі Глухівського медичного училища для студентів ІІІ курсу були проведені лекції, присвячені 350-й річниці обрання гетьманом Лівобережної України Дем’яна Ігнатовича і підписання Глухівських статей.

    Майбутні медики у ході науково-обґрунтованої розповіді, підготовленої екскурсоводом Заповідника, Нелею Пінчук, систематизували свої знання щодо постаті видатного діяча та його державотворчої діяльності, з’ясували політичні передумови підписання Глухівських статей і їх значення у врегулюванні стосунків між Гетьманщиною і Московією, і розібралися у наслідках цього договору.

    Присутні змогли ознайомитись з електронною версією списку Глухівських статей (зробленого, очевидно, вже у ХVІІІ ст.). А головне – Юрій Коваленко, завідувач науково-дослідного відділу, вивчаючи топографію Глухова ранньомодерної доби, не тільки установив точне місце підписання Глухівських статей, а й зрежисував історичну реконструкцію цієї події, яку студенти побачили на фотозображеннях. Також  присутні переглянули відеофільм «Глухів – гетьманська столиця».

    Як повідомляється на сайті Національного заповідника «Глухів»: значення Глухівських статей 1669 року ще не до кінця з’ясоване і поціноване сучасною історичною наукою. Їх обговорення проходило упродовж 4-х днів – найдовше, у порівняльному хронометражі всіх рад, після Хмельницького і до Скоропадського. Підготовка до підписання Глухівських статей тривала 5 місяців. Незважаючи на затятість сторін у веденні перемовин та їх складність, українській дипломатії вдалося одержати певну перемогу. Умови співіснування Гетьманщини і Московії покращилися, а українська держава проіснувала ще майже 100 років.

Поділитися публікацією