• 27 ЛИС 18
    Історичний екскурс «Україна пам’ятає! Світ визнає!»

    Історичний екскурс «Україна пам’ятає! Світ визнає!»

    У четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років – геноциду українського народу, організованого керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР шляхом створення штучного масового голоду. Голодомор призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці. 

    Тому, з метою висвітлення жорсткої історичної правди про причини, масштаби та наслідки національної трагедії, у стінах Глухівського медичного училища були проведені наступні заходи.

    За участю представників Національного заповідника «Глухів», екскурсовода Пінчук Н. Ю. та наукового співробітника Артемової Л.В., для студентів нашого закладу було проведено урок історичної правди.

    Страшні тридцяті роки XX століття… Людям довелося пройти через зраду країни, близьких, злидні й постійний страх. Жахливо, що за гаслом «Наздоженемо і переженемо» стояла смерть мільйонів. Села стали експериментальною зоною. Це був експеримент за право на життя українського народу. Жили за законом джунглів: виживає найсильніший. У світі немає іншої країни, де кожний метр землі покритий безіменними могилами. Хрестів над ними не ставили – не встигали. До цвинтарних книг імен не вносили – в живих не було сил.

     Але пам`ять – нескінченна книга, у якій записано все: і життя людини, і життя країни. Та багато сторінок у нашу історію вписано кривавим і чорним. Особливо вражаючі сторінки, де смертельним шрифтом викарбовано слова: голод, голодомор.

    Трагічна пам`ять про голодомор – то як чорний, незглибимий колодязь, у який, можливо, і не хотілося б заглядати, бо ж побачимо себе далеко не такими, якими б хотіли побачити.

     Але мусимо подивитись в цей колодязь чесно, нічого не приховувати, аби очистити власні душі від скверни і покаятись, аби не повторилося найстрашніше за всю історію України. Штучне, насильницьке винищення людей.

    Розповідь наших гостей супроводжувалась  зачитуванням уривків з «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 32-33 років в Україні в Сумській області» та фрагментами фільму-хроніки «Великий злам».

    Також викладачем історії України, Коробковою І.П., оформлено інформаційний куточок: «Україна пам’ятає! Світ визнає!»

    У бібліотеці училища організовано виставку документальної та художньої літератури: «Голодомор – наша печаль і скорбота».

    Пригадавши цю трагічну сторінку історії українсь­кого народу, студенти Глухівського медичного училища зобов’язались пам’ятати та передавати  знане прийдешнім, щоб світла пам’ять спокутувала неспра­ведливе замовчування минулого.

Поділитися публікацією