• 07 ЛИС 18
    Мова – пісня душі, покладена на слова

    Мова – пісня душі, покладена на слова

    Щороку 9 листопада українська громада відзначає велике духовне свято — День української писемності і мови, що яскраво засвідчує багатолітній тернистий шлях розвою рідного слова і його безсмертних творців.

    Любити, шанувати і плекати рідну мову — святий обов’язок кожного українця. А надто сьогодні, в такі неспокійні часи для нашої держави.

    Мова — це велике національне надбання, коштовний скарб із могуття інтелекту і криці моралі, це пісня душі, покладена на слова. У ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об’єднаних в єдине ціле — народ.

    Напередодні свята Дня української писемності та мови у Глухівському медичному училищі для студентів першого курсу відбувся виховний захід: «Літературною стежкою з минулого у сьогодення».

    Центральними фігурами даного заходу були творчо обдаровані студенти нашого закладу – голова спілки поетів-аматорів, Константінова Катерина (студентка 4 курсу сестринського відділення), та  майстер з написання фанфіків – Комендант  Ірина (студентка 2 курсу фельдшерського відділення). Перегортаючи усні сторінки історії розвитку та становлення нашої мови, дівчата заглибились у витоки української писемності, літератури та озвучили новітні тенденції в мистецтві художнього слова.

     Плекаючи  любов до рідної мови, рідного слова, почуття поваги до всього українського, бажання розмовляти рідною мовою, автор багатьох чудових поезій, Константінова Катерина, впродовж усієї зустрічі декламувала власні вірші.

    В свою чергу, Комендант Ірина ознайомила присутніх з новою течією у сучасній літературі, яка має назву фікрайтерство. Фікрайтерство – сучасна течія у літературі, учасники якої створюють фанфіки (літературні витвори за мотивами вже існуючих книг, фільмів, комп’ютерних ігор і т.і.). Ірина, на запитання слухачів, підтвердила, що має власний досвід написання фанфіків та коло шанувальників своєї творчості.

    З метою закріплення матеріалу та активної взаємодії між учасниками, протягом заходу проводилися вікторини для слухачів. За правильні відповіді вони отримували солодкі призи.

    Найкращою винагородою для організаторів та гостей виховного заходу стали зацікавлені обличчя та щирі оплески першокурсників.

    Ми пишаємося тим, що є носіями такої красивої, мелодійної мови. Поети називають її золотою, солов’їною, порівнюють з дорогими діамантами. І саме від нас із вами залежить подальша доля рідної мови. Ми мусимо навчитися поважати мову, намагатися розвивати і вдосконалювати власне мовлення.

Поділитися публікацією