• 10 ЛИС 17
    Науково-практична конференція  «Паліативна допомога – це не про смерть, а про життя!»

    Науково-практична конференція «Паліативна допомога – це не про смерть, а про життя!»

    Завершальним етапом місячника, присвяченому Всесвітньому дню паліативної та хоспісної допомоги, у Глухівському медичному училищі – КЗСОР відбулася науково-практична конференція «Паліативна допомога – це не про смерть, а про життя!». Мета проведення конференції – висвітлення нових теоретичних і прикладних результатів щодо надання паліативної та хоспісної допомоги в Україні, зокрема в Сумській області.

    Відкрила конференцію привітальним словом директор Глухівського медичного училища Коняєва Ганна Іванівна.

    З доповіддю “Contra spem spero!” виступили студенти 31-Б фельдшерського відділення Груша Анна, Школьний Станіслав, Решетнік Микола, Сачко Юлія під керівництвом Баликіної Тетяни Вікторівни, які висвітлили питання історії розвитку паліативного та хоспісного руху, напрямки роботи та сфери забезпечення паліативної допомоги.

    Питання психологічної підтримки, головний принцип якої – нікому нічого не нав’язується і, по можливості, ні в чому не відмовляється, висвітлила практичний психолог Глухівського медичного училища Химан Галина Петрівна «Психологічні аспекти роботи з хворими пацієнтами на ВІЛ, СНІД».

    Головна медична сестра Глухівської ЦРЛ Тулуп Лариса Яківна ознайомила присутніх з особливостями надання паліативної допомоги в ЛПЗ Сумської області, зокрема у Глухівській ЦРЛ. Також, з’ясоване головне завдання паліативної допомоги – позбавлення хворого від болю. Лариса Яківна ознайомила  майбутніх медичних працівників з нормативною базою організації паліативної допомоги та трехступеневою схемою знеболювання ВООЗ.

    Запрошений до мікрофону протоієрей Олексій Родіонов, благочинний церков Глухівського округу наголосив, що людину потрібно любити, щоб вона почувала себе потрібною і не самотньою.

    Юрисконсульт Глухівського медичного училища Якименко Сергій Олександрович у своєму виступі зазначив, що, на жаль, даному напрямку приділяється дуже мало уваги в частині юридичного забезпечення прав та обов’язків таких людей, які повинні бути всебічно охоплені піклуванням з боку держави. У даному випадку така допомога може надаватися людям з невиліковними хворобами в частині роз’яснення прав та обов’язків цивільного законодавства України, а саме: спадкового права. Також, ознайомив майбутніх медичних працівників про адміністративну та кримінальну відповідальність медичного працівника при роботі з сильнодіючими, наркотичними препаратами та їх прекурсорами.

    Директор територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради Ніколаенко Світлана Іллівна звернула увагу присутніх на участь працівників центру у наданні паліативних людям допомоги.

    Цікавим був виступ керівника Комунальної установи Сумської обласної ради «Будищанський психоневрологічний інтернат» Савенко Тетяни Іванівни. Присутні дізналися, що в інтернаті знаходиться близько 90% хворих, які можна віднести до паліативних хворих. Також, студенти дізнались про основні завдання інтернату, а саме: створення належних умов для проживання, сольно-побутового обслуговування, денної зайнятості, надання медичного допомоги, проведення реабілітаційних заходів. Наприкінці виступу  Тетяна Іванівна зазначила: «Поки в Україні, якщо десь і є, але не так багато закладів, що надають професійно паліативну допомогу, такі заклади як наш, будуть і надалі надавати людям допомогу, що потребують перш за все турботливого ставлення до себе, та забезпечувати їх достойний рівень життя».

    Заступник директора з навчально-виховної роботи Ігнатенко Наталія Вікторівна у виступі “Освіта – ефективна форма підготовки фахівців” підкреслила важливість професійної підготовки та постійного навчання фахівців, з організації паліативної допомоги.

    Пилипенко Наталія Володимирівна – завідувач навчально-виробничою практикою зазначила: «Практика студентів спеціалізації «Лікувальна справа» та студентів спеціалізації «Сестринська справа» включає в себе знайомство з режимом роботи відділень, проведення санітарного оброблення пацієнтів, виконання практичних навичок догляду за пацієнтом, особистої гігієни пацієнта, техніку користування функціональним ліжком, зміна натільної та постільної білизни.

     Теоретичні знання були закріплені майстер-класом «Зміна постільної білизни. І спосіб: пацієнт лежить у ліжку (виконується вдвох)», згідно наказу Міністерства охорони здоров’я 01.06.2013 р., № 460 «Про затвердження протоколів медичної сестри (фельдшера, акушерки) з догляду за пацієнтом та виконання основних медичних процедур та маніпуляцій».

    Почуття співчуття, відповідальності та обов’язку емоційно підкріплені піснею «Стежина добра».

    Завершилась конференція незапланованим виступом студентки 3 курсу сестринського відділення Констатинової Катерини, яка прониклась темою та доповідями учасників і протягом конференції написала вірш:

    Среди тумана
    Разгляжу луч солнца…
    И свежий ветер веет мне в лицо.
    Я так устал с болезнями бороться,
    Но просто сдаться – я бы ей не смог!
    Лучше терпеть,
    Сквозь слезы, боль  и ужас.
    Пройти сквозь дебри гнусной суеты.
    Когда один с болезнью остаешься,
    Есть в мире только – тишина и ты.
    Среди тумана
    Разгляжу луч солнца.
    Развеет ветер
    Печаль моих дум
    …Я так устал с болезнями бороться,
    И к Богу руки с Верой подниму.
    Последний  вдох…
    Иль может есть резервы?!…
    С надеждой на икону посмотрю…
    Среди тумана,
    Средь несовершенства,
    Я радость жизни
    В сердце сохраню.

    Завідувач навчально-виробничою практикою
    Пилипенко Н. В.

Поділитися публікацією