• 26 БЕР 19
    Все, що душа довірила словам…

    Все, що душа довірила словам…

    21 березня славне свято – Всесвітній День поезії, яке  весь світ відзначає світлого березневого дня, коли земля вже прокинулася від зимової скутості, весна набирає силу, а душа проситься в політ.

    Вже давно у нашому закладі стало доброю традицією запрошувати  на гостину видатних особистостей рідного краю.

    Саме цього дня Глухівське медичне училище привітно відкрило двері, щоб зустрітися з творчою, щирою,  відкритою до спілкування  – літературною родиною глухівських поетів мистецького об’єднання «Українська хвиля».  До нас на свято завітали поети: Петро Товстуха, Іван Дерпа, Ірина Колтакова та Анатолій Печений, які плідно продовжують літературні традиції Глухівщини, шанують і плекають українське слово.

      «Поет – це нерв часу, його пульс. Саме він стає речником народу, і безпосередньо звертається до людської душі, а не тільки до розуму, інтелекту, свідомості, аби зробити людину кращою, чистішою, людянішою, якою вона повинна бути за задумом Творця». Такими словами розпочали свято молоді, чарівні ведучі, шанувальниці поетичного слова, студентки сестринського відділення Косенко Віталіна та Свиридкіна Марія.  Під овації залу із задоволенням представили фундатора і упорядника альманаху, засновника і голову літературно-мистецького об`єднання з одноіменною назвою, поета і журналіста, члена Національної спілки письменників України – Товстуху Петра Володимировича.

    Студенти та викладачі  з цікавістю слухали гостро іронічний гумор Петра Товстухи; сповнені патріотичних почуттів ліричні вірші Ірини Колтакової, пафосну поезію Івана Дерпи, задушевні уривки з оповідань Анатолія Печеного, із захопленням поринувши у світ мистецтва. Поети розповіли про цікаві випадки зі своєї творчої біографії, джерела натхнення, реальних людей – прототипів героїв; цитували рядки улюблених творів, показали, наскільки вони є всебічно розвиненими та закоханими у поетичне слово.

    А присутні раз у раз дарували теплі емоції вдячності за творчість у вигляді зливи оплесків.

    Гостей вітали талановиті студенти медичного училища: Нікітенко Марія, Подшивайлової Ганна, Чмирькова Маргарита, Зеніна Юлія, Іващенко Єлизавета, Кучерявенко Ірина, Боровик Тетяна.

    Літератори подарували на згадку студентам та викладачам училища літературно-мистецький альманах «Українська хвиля» з автографами, а Петро Товстуха урочисто вручив власну збірку творів – «Спогади прапорщика».

    Здавалося б, звичайні слова і традиційний ліричний погляд на світ. Та в цих словах і в цьому погляді бринить якесь таємниче світло. Це від того, що вірші не просто «складені», а пережиті, народжені душею, наповнені чуттям.

    Ми  вкотре переконалися, наскільки потужним може бути слово, наскільки глибокі переживання заховані в поезії. На рівні підсвідомості і свідомості ці поетичні перлини спонукають замислитись над своїми діями, вчинками, адже ми відчуваємо поклик душі робити добро.

     Всі твори, які лунали з вуст митців, зачепили срібні струни духовних переживань. Кожен окремий твір озвучив свою неповторну енергетику і посіяв, нехай і маленьке, зернятко для духовного поля, яке із любов’ю буде проростати на полі нашої душі.

    Така зустріч  – прекрасна можливість познайомитися з реальними письменниками нашого часу, які працюють у нашому рідному місті, можливо, навіть живуть на одній вулиці з нами.

Поділитися публікацією