• 10 ГРУ 21
    Корупція у закладах вищої освіти та роль здобувача освітніх послуг в системі її протидії

    Корупція у закладах вищої освіти та роль здобувача освітніх послуг в системі її протидії

    Складне і багатоманітне явище корупції є сигналом незадовільної роботи публічних інстанцій і систем належного управління. Слово «корупція» походить від латинського «corruptio». Тлумачиться як «псування» і «розбещування». Найчастіше корупцією називають зловживання владою для одержання переваг у особистих цілях інтересах третіх осіб чи груп. До корупції може бути схильна будь-яка людина, що володіє дискреційною владою над розподілом якихось ресурсів, що не належать йому, на свій розсуд (чиновник, депутат, суддя, співробітник правоохоронних органів, адміністратор, екзаменатор, лікар).

    1грудня 2021 року на педагогічній нараді була проведена зустріч-бесіда з юрисконсультом Якіменко С.О. питань запобігання та виявлення корупції «Корупція у закладах вищої освіти та роль здобувача освітніх послуг в системі її протидії», приурочена до Міжнародного дня боротьби з корупцією . В ході зустрічі були обговорені наступні питання:

    – антикорупційне законодавство України;

    – роль антикорупційних програм у здійсненні превентивних антикорупційних заходів. Методологічні підходи до оцінки корупційних ризиків у закладах вищої освіти .

    Довідково: Міжнародний день боротьби з корупцією  відзначається щорічно 9 грудня з ініціативи Організації Об’єднаних Націй. Цього дня 9 грудня 2003 року на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції. Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покарання винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею. Конвенція набула чинності в грудні 2005 року після її ратифікації 30 країнами. Україна ратифікувала конвенцію 18 жовтня 2006 року. Згідно з Конвенцією ООН проти корупції (2003) та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію (1999) корупція – це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в інтересах третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання, Крім того, до корупційних явищ належить і непотизм (кумівство, сімейність).

Поділитися публікацією