• 04 ЛЮТ 20
    Акція «Разом проти раку»

    Акція «Разом проти раку»

    Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день  боротьби проти раку (англ. World Cancer Day).

    Тема Всесвітнього дня боротьби з раком у 2020році: «Я є і буду».

    Мета – підвищення обізнаності про рак як про одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернення уваги до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання та про завдання, що стоять перед світом в боротьбі з раком.

    Рак є загальним терміном для великої групи хвороб, які можуть вражати будь-яку частину тіла. Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні в ході багатоетапного процесу, під час якого передракові зміни переходять в злоякісну пухлину. У здоровому організмі потужні генетичні механізми регулюють поділ клітин та їхню загибель. Рання діагностика раку дає шанс на ефективне лікування.

    За даними ВООЗ, щороку понад 8 мільйонів людей по всьому світі помирають від раку. Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нашої нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен четвертий чоловік та кожна шоста жінка.

    Відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти за допомогою таких норм здорової поведінки, як:

    • Обмеження доступу до паління, алкоголю, боротьба з цим явищем.
    • Фізична активність.
    • Збалансована, здорова їжа.
    • Вакцинація проти вірусів, що викликають рак печінкиі шийки матки.
    • Уникання тривалого перебування на сонціі в соляріях.

    Студенти 4 А курсу сестринського відділення Глухівського медичного училища під керівництвом викладача дисципліни «Медсестринство в хірургії» Родіонової С.М. провели акцію «Разом проти раку». Під час акції студенти роздавали стрічки-символіку, колір якої відповідав різновиду раку, надавали інформацію про сучасний стан захворюваності на рак серед населення, залучали студенів написати на стенді поради щодо профілактики раку. Викладачам пропонувалося приділити на занятті 5-10 хв проблематики даної теми.  Основною метою нашої акції є те, щоб ніхто не залишався байдужим до цієї проблеми не лише у цей день, а і протягом всього року. Тому ми на наступному тижні плануємо провести виступи з майстер-класом по пальпації молочної залози у школах нашого міста.

    «Життя довге, якщо ним уміло користуватися» (Сенека).

Поділитися публікацією