• 21 ТРА 20
    День вишиванки – День родоводу

    День вишиванки – День родоводу

    У День вишиванки український традиційний одяг надягають усе більше людей не лише в нашій країні, а й по всьому світу. Українську вишиванку часто називають кодом нації. Залежно від історичного регіону України деталі та тематика орнаменту вишиванок відрізняються. Тому за зашифрованими у ній символами можна визначити регіон походження її власника. День вишиванки –  це неофіційне й відносно молоде, проте одне з улюбленіших народних свят. Цього дня заведено одягати національне вбрання, куди б не довелося йти – на роботу, на зустріч із друзями чи деінде.

    Традиційно День вишиванки відзначають щороку в третій четвер травня. Таким чином, у 2020 році це свято відзначається 21 травня. Історія появи Дня вишиванки Свято зародилося як студентська ініціатива. Ідею акції у 2006 році запропонувала на той момент студентка Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк. Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Її підтримали інші студенти та викладачі й одяглися відповідно. Спершу вишиванки вдягнули декілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Нині ж у цей день український традиційний одяг надягають усе більше людей не тільки в нашій країні, а по всьому світу.

    День вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу. Громадська організація «Всесвітній день вишиванки» закликала кожного присвятити карантинний період дослідженню власного роду, адже формування дерева роду – не тільки захоплива справа, а й важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу.

    Студенти Глухівського медучилища підтримали ініціативу проведення свята в онлайн режимі та прийняли активну участь у флешмобі «Вишиванка мого регіону», надіславши свої найкращі фото у вишиванках.

    Коли дуже добре – одягай вишиванку, хай світ стає ще яскравішим і барвистішим! Вишиванка – це кров нації, це наші прадавні письмена, обереги, сила пам’яті та візитна картка України.

Поділитися публікацією