• 11 ТРА 20
    Карантин – час  нових можливостей

    Карантин – час нових можливостей

    Карантин – це чудова нагода, аби приділити увагу захопленням, спорту чи навіть знайти собі хобі чи отримати нову звичку.

    Проте ми впевнені, що вам вже набридло постійно бути на самоізоляції, займатися самонавчанням чи зависати онлайн. Тому студенти медичного училища підготували список цікавих  занять, які вони рекомендують зробити до кінця карантину.

    Кіносвіт та книгосвіт

    Саме зараз ми можемо сповна скористатися всіма культурними досягненнями людства та зануритися у світи літератури та кіномистецтва. В інтернеті більшість з них – до наших послуг. Беріть паперову книгу або качайте літературу з інтернету – там доступні справді неосяжні океани книг.

    Додивіться серіал, на який постійно бракувало часу, перегляньте документальні фільми та візуальні гіди по відомих музеях світую

    До речі, цікаво, що через масове сидіння на карантині відомий стрімінговий сервіс Netflix та YouTube з 20 березня знизили якість передачі відео для країн Європи, аби не допустити перевантаження інтернет-мереж.

    Самоосвіта: нова мова, нові знання

    Тепер маємо багато вільного часу. Практично весь час є вільним. Його варто розподілити мудро – не лише на розваги, а й на роботу для мозку. Недовчена англійська – болюча проблема для багатьох людей різного віку.

    До речі, карантин можна присвятити плідній підготовці до ЗНО – у мережі є сотні вправ та варіанти минулорічних завдань, які корисно розв’язувати майбутнім абітурієнтам. Зокрема, на телеканалі “Рада” та на YouTube-каналі Міністерства освіти й науки можна подивитися кілька уроків із української мови та літератури. А на платформі Prometheus можна підготуватися до тестувань з української мови та літератури, історії України, математики та англійської мови.

    Також радимо відвідати ще кілька ресурсів, котрі виклали у безкоштовний доступ свої продукти та курси:

    • Міжнародний онлайн-проєкт Coursera – доступно 3800 курсів і 400 спеціалізацій з університетів.
    • Виступи з TEDxKyiv – відеобібліотека з цікавими лекціями.
    • WiseCow – лекції про кіно, музику, літературу, історію.
    • Освітній ресурс EduHub.in.ua – дев’ять лекцій за темами: “Управління людьми і проєктами”, “Емоційний інтелект”, “Персональна ефективність”, “Продажі і комунікації”, “Мистецтво викладання”, “Школа HR”, “Діти покоління Z”, “Екологія”, “Чесна країна”.

    Домашній спорт  

    Щоб не набрати зайвої ваги в умовах, коли не можна гуляти на вулиці, варто замислитися над спортивними вправами, аби тримати тіло в тонусі. Знайдіть у YouTube вправи, які можна виконувати вдома.

    Скачайте міні-програму з йоги, займайтеся фітнесом, стретчингом, робіть розтяжку, скручування, бігайте на місці, вчіться стояти на голові, на руках, у планці. Словом, все, що ви любите, можна робити поза спортзалом.

    Релакс – перезавантаження

    Виспіться за кілька років навчання, за сесії, за гучні вечірки, за кількасот недоспаних через дедлайни і іспити ночей. Виспіться не лише за минуле, а й на майбутнє. Бо закінчиться карантин і всі знову заживуть активним зайнятим життям.

    Окрім сну, радимо порадувати своє тіло та шкіру ваннами, корисними процедурами, йогою, живильними масками. Подивіться в інтернеті, які корисні олії та косметику ви можете придбати з огляду на свої смаки та потреби. Виділіть трохи часу, аби підібрати собі новий шампунь, нічний крем для рук, олію для обличчя тощо. Зараз оберете, а купите після карантину, або онлай. По черзі зробіть масажі, використовуючи улюблену олію для тіла. Можна також зробити маски для обличчя, зробити манікюр чи навіть спробувати нову зачіску по відео-уроках перукарів тощо.

    Розвантаження шафи

    Відкрийте шафу і чесно зізнайтеся собі, які саме речі ви не носили рік і довше, а значить – не вдягнете ніколи. Не варто вже вкотре відкладати речі, мовляв, надягну їх пізніше, не хочу викидати/віддавати.

    Якщо маєте непідходящий для себе одяг: нестильний, замалий, побляклий, полинялий, розтягнутий, спакуйте його, щоб віддати тим, кому він потрібен. Звісно, після карантину. Якщо ж речі мають гарний вигляд, але набридли вам, розмістіть оголошення на онлайн-платформах з продажу одягу. Вам – кількасот гривень у гаманець, комусь – класні речі. Це подарує вам емоційне розвантаження. Відчуєте, як покращиться ваш настрій і здаватиметься, що в оселі стало легше дихати.

    Влаштувати вдома генеральне прибирання.

    Радимо один день повністю присвятити генеральному прибиранню. Ретельно помийте всі поверхні, підлогу, дістаньтеся кутків та стелі, виперіть та попрасуйте гардини та фіранки, помийте дзеркала, вікна, холодильник, мікрохвильовку. Виперіть несезонний одяг та речі, які давно не носили, і підготуйте їх до весни.

    Можете пересадити квіти у вазонах, переставити меблі по-новому, дістати нову скатертину, полагодити речі, які давно чекають своєї черги. Все, що давно відкладалося, має бути зроблене зараз. Пам’ятаймо, що чистота вдома – одна із запорук здоров’я родини.

    Карантинні веселощі.

    Влаштувати пікнік на балконі

    Організуйте пікнік для своєї сім’ї з улюбленими смаколиками, використовуючи задній двір будинку чи балкон у квартирі. Ви навіть можете розстелити плед просто посеред підлоги у вітальні і відкрити всі вікна у вашому будинку, щоб відчувати прохолоду.

    Радимо приготувати для пікніка легкі закуски та улюблені напої (це може бути лимонад, сир, бутерброди, фруктові салати тощо). Для настрою також можете одягнути літнє вбрання та сонцезахисні окуляри, або увімкніть веселу музику.

    Організувати вечірку з друзями онлайн

    Самоізоляція — не привід повністю відмовитися від спілкування з близькими, а навпаки можливість зібрати друзів і рідних в один час, лиш не наживо, а онлайн, наприклад у Zoom чи Skype. Можете навіть зібрати всю родину та влаштувати показ талантів чи просто душевні розмови за “одним столом”.

    Така онлайн-вечірка з нагоди дня народження, річниці або просто щоб підтримати одне одного може бути не менш веселою, ніж звичайна (а, можливо, навіть кращою, адже тут не доведеться мити гору посуду після гостей).

    Приготувати ту саму омріяну складну страву

    Влаштуйте для всієї сім’ї кулінарний вечір – приготуйте улюблені страви чи щось новеньке, що ви вже давно хочете приготувати чи що може сподобатися вашим рідним. І обов’язково залучіть до готування молодших та найстарших членів сім’ї , їм це повинно сподобатися.

    Хобі

    А ще за час карантину можна створити щось прекрасне.

    Якщо ти давно хотів / хотіла навчитися вишивати, власними руками створити прикраси або виготовити домашнє мило, є сотня майстер-класів, де доступно пояснять усе, що тебе цікавить.

    Протягом двох тижнів щодня можна малювати, шити, вишивати, майструвати дерев’яні, скляні, тканинні, пластилінові іграшки, ліпити з глини, розписувати посуд, малювати по склу і навчати усіх цих ремесел своїх дітей.

    Безліч цікавих майстер-класів на YouTube. Декор для дому своїми руками.  Як красиво складати серветки, зробити квітковий вінок із дроту, що таке бразильська вишивка та ще багато цікавого.Виготовляємо мило своїми руками.

    Для тих, хто мріє навчитися гри на гітарі, фортепіано чи іншому музичному інструменті, є додаток Yousician  — ваш персональний учитель, який не тільки навчає, а й виправляє помилки. А за допомогою Playmagnus можете пограти в шахи разом із чемпіоном світу Магнусом Карлсеном.

     

    Бажаємо залишатися здоровими та щасливими.

Поділитися публікацією