• 22 СІЧ 19
    Моя Соборна Україна

    Моя Соборна Україна

    22 січня цього року Україна відзначає 100-річчя з дня проголошення Акту  Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. День 22 січня 1919 року ввійшов до української історії як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на Софійській площі на багатолюдному зібранні було урочисто проголошено про злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Цій даті судилося навічно закарбуватися в історії України величним національним святом.

    З нагоди Дня Соборності України у Глухівському медичному училищі відбулася низка заходів: виховна година, кінолекторій, інтерактивна лекція; оформлено інформаційний стенд та виставка літератури.

    Виховна година розпочалась символічним об’єднанням Східної та Західної України у вигляді художньої постановки, яку продемонстрували члени гуртка «Культура мови та спілкування», студенти 1-А ф/в та 1 с/в: Якубовська О., Литвинова Д., Приходько О., Якубовська Є.

    Про історію зародження  свята  Соборності розповіли ведучі, студентки 1-А ф/в Кучерявенко І. та Зеніна Ю., які окреслили найважливіші віхи в історії нашої держави та назвали знаменні постаті, що навічно вкарбувалися в життєву спадщину української нації.

    Юні декламатори – К. Константінова та А. Кідименко – поетичними рядками авторських віршів «Україна», «День соборності» заявили про свої щирі почуття до неньки-України та згадали героїчні подвиги захисників нашої країни, що стали символом української мужності, оплотом українського духу.

    Патріотичні пісні «Об’єднались береги», «Вставай, о земленько моя» пафосно лунали зі сцени у виконанні Луценко А., Сімакокової Г., Косенко В., Чмирькової А., учасниць вокального гуртка.

    Присутні переглянули документальний фільм «Акт Злуки: відтворення історичної правди».

    Наприкінці заходу урочисто пролунав духовний гімн українського народу –  «Молитва за Україну» на слова поета О. Кониського та музику М. Лисенка.

    Ще одним цікавим заходом до Дня Соборності стала зустріч студентів-першокурсників зі співробітником національного заповідника «Глухів», екскурсоводом Пінчук Н., яка провела  для них інтерактивну лекцію «Ми у Соборній Україні» з використанням відео-хроніки тих часів.

    Також з нагоди цієї знаменної дати студенти та співробітники училища мали змогу ознайомитися з матеріалами інформаційного тематичного стенду, який підготували члени історичного гуртка під керівництвом викладача Коробкової І.П., та книжкової тематичної виставки літератури, оформленої бібліотекарем Ганжою Т.І.

    Ідея соборності України була однією з найзаповітніших мрій українців протягом довгих років. Це свято нагадує нам, що український народ реалізував своє багатовікове прагнення жити у соборній державі, сповідувати єдині національні і суспільні цінності, спільними силами дбати про добробут народу та досягнення спільної мети – миру.

Поділитися публікацією