• 20 ЖОВ 22
    20 жовтня – День боротьби з раком молочної залози

    20 жовтня – День боротьби з раком молочної залози

    20 жовтня проводиться Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. Мета проведення цього Дня – привернути увагу світової спільноти до проблем ранньої діагностики та лікування цієї недуги. З нагоди цього дня у Глухівському фаховому медичному коледжі викладачем дисципліни Медсестринство в хірургії Родіоновою С. М. для студентів були проведені онлайн зустрічі по профілактиці раку молочної залози у населення.

    Рак молочної залози (РМЗ) – найпоширеніша злоякісна пухлина в жінок. Щорічно в Україні реєструється понад 16 тис. нових випадків РМЗ, з них 24,5% складають жінки репродуктивного віку. Щороку від раку грудей помирає понад 7,8 тис. жінок, з них понад 20% – у репродуктивному віці. Рівень захворюваності на рак грудей за останні 30 років зріс в 2,5 рази та коливається від 50-60 на 100 тис. жіночого населення. У чоловіків рак грудей виникає дуже рідко.

    Рак молочної залози – це захворювання, при якому клітини молочної залози стають злоякісними, починають ділитися та рости безконтрольно. Ці клітини діляться швидше, ніж здорові клітини, і продовжують накопичуватися, утворюючи грудку або масу.

    Клітини раку молочної залози зазвичай утворюють пухлину, яку часто можна побачити на рентгенівському знімку або промацати у вигляді ґульки.

    Важливо розуміти, що більшість ущільнень на грудях є доброякісними, а не раковими (злоякісними).

    Будь-яке ущільнення або зміна молочної залози повинні бути перевірені медичним працівником, щоб визначити, чи є вони доброякісними чи злоякісними (раком), і чи може це вплинути на майбутній ризик розвитку раку (передраковий стан).

    Важливо: рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95% жінок, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50% жінок.

    Будьте здорові!

Поділитися публікацією