• 29 СІЧ 19
    25 січня – Тетянин день

    25 січня – Тетянин день

    Тетянин день (Бабин кут, Солниш, Тетяна, Тетяна Водохресна) — християнське і народне свято, яке припадає на 25 січня, згідно з григоріанським календарем, один із днів студента. Назване на честь святої Тетяни, християнської мучениці, яка жила у 3 столітті н.е. в Римі, протягом правління імператора Александра Северуса, і прийняла мученицьку смерть за свою віру 25 січня.

    Саме в цей день церква вшановує її пам’ять. А всі іменинниці –Тетяни приймають привітання з днем ​​ангела на честь своєї святої покровительки. Святу Тетяну вважають заступницею студентів, тому на свято прийнято ставити свічки за успіхи в навчанні.

    З нагоди цього свята бібліотекар Глухівського медичного училища – Ганжа Т. І. разом з ведучими Морозовою М. та Яковиною І., студентками ІІІ курсу сестринського відділення, провела тематичну інформаційну годину.  Студенти-першокурсники  слухали про історію виникнення свята, його традиції, звичаї, обряди та прикмети.

    Взагалі з цією датою пов’язано безліч народних повір’їв і прикмет. Ось деякі з них. У цей день потрібно обов’язково прокинутися рано вранці і подивитися у віконце: якщо світанок сонячний – чекай ранню весну і швидкий приліт птахів. За вікном снігопад? Літо буде дощовим.

    У Тетянин день потрібно вийти на пагорб і загадати на сонці бажання. Якщо робити це щиро від всієї душі – воно обов’язково здійсниться.
    Якщо в цей день морозно і сонячно – урожай буде багатим. Теплий південний вітер і завірюха обіцяють поганий урожай. Щоб добре вродила капуста, в цей день потрібно змотувати пряжу в тугі клубки.

    Дівчинка, народжена в цей день, отримає заступництво святої Тетяни і обов’язково стане в майбутньому доброю господинею. До речі, про походження і значення свого імені однокурсникам розповіла студентка 1-А ф/в – Тетяна Боровик: «Чарівливість, рішучість, впевненість в собі – ось що значить ім’я Тетяна. Ці дівчата вміють веселитися і розважатися, у них прекрасно розвинене почуття гумору, а інтуїція межує з екстрасенсорними здібностями. Тетянки завжди прислухаються до своїх передчуттів і приймають правильні рішення».

    Особливо цікаво присутнім було слухати про студентські традиції у різних країнах світу. Студенти дізналися про смішні та слушні поради, які мають допомогти при складанні сесії; про види та технології виготовлення і використання шпаргалок.

    Також першокурсники довідалися про те, як святкували цей день наші предки; про хитрощі, до яких вдавалися молоді дівчата, щоб передбачити та якнайкраще влаштувати своє майбутнє. А для того, щоб в житті все складалося: в цей день потрібно уникати сварок і не з’ясовувати відносини, особливо в сімейному колі; необхідно заздалегідь зробити генеральне прибирання в помешканні; та допомагати всім, хто попросить допомоги.

    Вітаємо всіх Тетян з Днем Ангела! Нехай свята Тетяна допомагає та оберігає вас.

Поділитися публікацією