• 29 ТРА 20
    31 травня – Всесвітній день без тютюну

    31 травня – Всесвітній день без тютюну

    Ця дата офіційно оголошена в 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Відтоді 31 травня свято здоров’я щорічно відзначають у всьому світі.

    Мета заходу – донести до людей, яку небезпеку і шкоду несе куріння для власного здоров’я кожного і суспільства в цілому.

    Щорічно в  світі від наслідків паління тютюну вмирають 7 мільйонів осіб, у мільйонів людей розвиваються серйозні хвороби, від шкідливої звички людей страждає і екологія, повідомляють у Всесвітній організації охорони здоров’я.

    У ВООЗ наголосили, що тютюновий дим містить більше семи тисяч токсичних речовин, включаючи канцерогени, а також парникові гази. Тисячі тонн цих речовин потрапляють в атмосферу, грунт і воду: сигаретні недопалки – найпоширеніший вид відходів. У міських і прибережних районах недопалки складають 30-40 відсотків сміття.

     

     

    Відзначається також, що ціла низка антитютюнових заходів, що містяться в Конвенції ВООЗ, вже довели свою ефективність. Це – заборона на рекламу сигарет, підвищення акцизів на тютюнові вироби, на сигаретних пачках попередження і заборона на куріння в громадських місцях, на роботі.

    У цей день курців закликають відмовитися від згубної сигарети хоча б на один день. Працівники охорони здоров’я, прихильники здорового способу життя, діячі культури, відомі люди і засоби масової інформації всюди нагадують про шкоду тютюну, наводять страхітливі факти, а також розповідають про те, як саме можна раз і назавжди позбутися згубної звички. Примітно, що деякі люди під впливом свята кидають курити саме з 31 травня.

    До Всесвітнього дня без тютюну студентам Глухівського медучилища  була надана експрес-інформація про паління, його вплив на організм людини, та були запропановані для перегляду відеосюжети «Паління вбиває щорічно 5 мільйонів людей – Точка Погляду» та «Наочний приклад, чому шкідливе куріння?». Молодь дізналася про розвиток хвороб, що викликає тютюновий дим, шкідливу дію хімічних сполук, які містяться в цигарках, а також про позитивні наслідки для здоров’я відмови від пагубної звички.

    Проведений захід допоміг сформувати негативне ставлення студентства до паління, сприяв пропаганді здорового способу життя серед молоді.

Поділитися публікацією