• 16 ТРА 18
    Одягнімо, вишиванки, друже

    Одягнімо, вишиванки, друже

    Всесвітній день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. Це відносно нове народне свято покликане популяризувати українську культуру і традиції.

    Так, напередодні цього яскравого свята студенти, викладачі та співробітники Глухівського медичного училища одягли вишиванки, щоб показати всю ту красу, яка створювалась не знаменитими художниками, а пересічними, абсолютно звичайними людьми – народними майстрами.

    Під час виховної години, присвяченої Дню вишиванки, ведучі – Журік Іван та Іллєнко Ангеліна, студенти 2 групи сестринського відділення, розповіли присутнім про сакральне значення, символіку та ритуал виготовлення вишиванки. На честь народної улюблениці звучали пісні, вірші; студенти показали інсценівку, кружляли у народному танку та на фоні домотканих рушників робили яскраві світлини. Присутні немов би перенеслись у часи, коли наші предки створювали вишивану красу, якою ми захоплюємося і зараз, намагаючись розкодувати таємні символи.

    Зараз елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми – Жан-Поль Готьє, Джон Ґальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. Зірки шоу-бізнесу теж у захваті від українських вишиванок.

    Сьогодні ж дівчата не повинні вишивати собі вишиванку до весілля – її можна легко придбати. Але традиція вишивати також відроджується. Коли народ вміє створювати таку красу, то він уже є високого культурного рівня.

    Одягнімо, вишиванки, друже,
    Хай побачить українців світ –
    Молодих, відважних, дужих,
    У єднанні на сто тисяч літ.

    https://www.facebook.com/pg/glmedical/photos/?tab=album&album_id=1529087697219843

Поділитися публікацією