• 09 КВІ 19
    Здоровий сон

    Здоровий сон

    08.04.2019 р. до Всесвітнього Дня здоров’я в бібліотеці Глухівського медичного училища відбулась інтерактивна бесіда на тему: «Здоровий сон».

    Всі  постійно говорять про те, наскільки важливий сон для здоров’я і гарного самопочуття, але мало хто знає, як і чому це працює насправді. Про це студентам розповіли: робітник Глухівської центральної районної бібліотеки – Ніна Василівна Шубнікова та волонтер міської організації «Турбота про літніх людей в Україні» – Галина Василівна Мороз.

    Виступаючі закцентували увагу на тому, що сон – особливий фізіологічний стан. Його користь завжди вважалася апріорі очевидним фактом, серйозним дослідженням цього питання зайнялися порівняно недавно: десь в 50-х роках. Дуже швидко з’ясувалося, що під час сну мозок залишається активним, а рівень цієї активності перевищує денний. Він обробляє і аналізує всю інформацію за день, фільтруючи потрібне від надлишкового. Таким чином відновлюються ресурси і працездатність. Наочна ілюстрація тому – короткий денний сон, який покращує концентрацію. До того ж, багато вчених і творчі люди стверджують, що кращі ідеї приходять до них уві сні.

    Цікаві факти були підкріплені відеоматеріалами про віщі сни, лунатизм. Студенти також дізналися історію життя одного чоловіка, що живе у Мінську без сну понад 40 років. Було наголошено, що повноцінний оздоровлюючий сон – це сон з 21:00 до 12:00.

    Гості закликали присутніх виховувати в собі культуру сну і з повагою ставитись до відпочинку інших людей під час сну. Бо він зміцнює тіло та дух, допомагає зосереджуватися на деталях, навчання проходить легше, пам’ять поліпшується! Це все звучить трошки як реклама чудодійної пігулки, але ні, це все про повноцінний сон! Добре виспались – швидко прийняли важливе рішення! Без ризиків зменшення продуктивності, погіршення пам’яті чи поганого настрою.

Поділитися публікацією